gorące tematy
tagi
partnerzy w dziale

GlenDimplex  ZĘBIEC

BuderusJunkers

Hewalex

nVent     Galmet

Salus
   

EsbeRoth Polska

   Schiedel   Pipelife    

Kospel    NTS Energy

Stiebel Eltron Radox Radiators

Ferdom

Grupa Armatura

Imers
FENIX

logo Wilo
   De Dietrich

logo Daikin    Zakład Metalowo-Kotlarski SAS

Metalbet  REGULUS-system
Instal-Projekt  Verano Konwektor

Intersoft

Akra
    Immergas

znajdź fachowca

Drewno do kominka - jakie najlepsze

aktualizacja: 22-02-2016, 13:48 – artykuł promocyjny


Drewno do kominka należy wybierać pod kątem:

  • kaloryczności (wydajności drewna po wysuszeniu uwzględniająca gęstość, twardość, zawartość kory i stopnień wysuszenia)
  • ilości dymu wytwarzanego w trakcie spalania


 

W pierwszej kategorii znajdą się twarde gatunki drewna o największej kaloryczności - buk, dąb, akacja, grab. Wśród wymienionych gatunków znajdują się tylko te liściaste, bo takie też zalecane są do kominków. W trakcie ich palenie obserweujemy niewielki płomień, a zatem spala się wolniej, ale oddaje więcej ciepła. Paląc drewnem iglastym musimy liczyć się z tym, że zawiera duże ilości żywic, które podczas spalania zanieczyszczają palenisko i komin. Na kaloryczność opału wpływa również zawartość kory, która obniża wartość opałową.


Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest stopień wysuszenia drewna. Przyjmuje się, że najlepsze właściwości posiada drewno, którego wilgotność nie przekracza 15%, dlatego najlepiej jest kupić zapas na co najmniej 15 miesięcy przed sezonem grzewczym. Zaleca się także wycinanie drzew w zimie, gdyż zawierają wtedy najmniej wody.


W kwestii finansowej występuje duże zróznicowanie - od ok. 140 zł za metr przestrzenny (mp) za mało kaloryczną osikę po ok. 250 zł/mp buku. Drewno liściaste jest droższe od iglastego, ale w praktyce może się okazać bardziej ekonomiczne, a na pewno zapas zajmie mniej miejsca, niż w przypadku drewna miękkiego.


Drugie kryterium ma bardziej właściwości praktyczne i estetyczne, gdyż używając gatunków o małej zawartości substancji smolących dbamy o palenisko i przewody kominowe. W przypadku tego kryterium w czołówce są grab, jawor, dąb i buk. Właściciele kominków bardzo chwalą również grab jako gatunek o małej zawartości kory, co również przekłada się na mniejsze gromadzenie się na powierzchni szczap zanieczyszczeń wnoszonych do domu (mech, piach).


W przypadku kiedy kominek jest jedynym źródłem ogrzewania w domu należy zakupić od 0,6 do 0,13 metrów przestrzennych (mp) drewna na każdy metr kwadratowy powierzchni do ogrzania na jeden sezon grzewczy.


 

Opracowanie: Redakcja


Zobacz także
Piec kominkowy SIRIUS

Piec kominkowy SIRIUS

Piec kominkowy SIRIUS dedykowany jest do domów już istniejących, do nowego... ¬ więcej...

 
Rozwój innowacyjnych technologii w aspekcie kominków

Rozwój innowacyjnych technologii w aspekcie kominków

Współczesne budownictwo stawia surowe wymagania dotyczące elementów... ¬ więcej...

 
System pieców kominkowych SIRIUS marki Schiedel

System pieców kominkowych SIRIUS marki Schiedel

Kominek to idealny sposób na ogrzanie wnętrz. Salon wypełniony ciepłem palonego... ¬ więcej...

 
All rights reserved © 2004-2021 instalacjebudowlane.pl      |      Powered by strony www introNet