-
Moja Woda - dotacja na deszczówkę
- Co zrobić gdy na naszej działce nie ma kanalizacji?
- Kiedy zanieczyszczona woda wymaga dezynfekcji?
- Podatek od deszczu - kto zapłaci?
- Oczyszczalnia biologiczna ratunkiem w czasie suszy
- Kanały nierdzewne - 3 główne modele produktów KMB Steel Product
- Jak wybrać suszarkę kieszeniową?
- Technologia podnoszenia ciśnienia - pompa DAB Esybox Diver
- SFA - nowe modele przepompowni
- Wyposażenie specjalistyczne w toaletach publicznych
- Niskoszumowe systemy kanalizacji wewnętrznej
- Rury wielowarstwowe - przegląd oferty rynkowej
- Armatura instalacyjna - propozycje producentów
- Instalacja sanitarna - rozprowadzenie rur, wybór średnicy
- Wybieramy rury do instalacji CO - miedziane czy plastikowe?
- Ścieki niezależnie od kanalizacji - przegląd pomporozdrabniaczy
- Rury kanalizacyjne - przegląd oferty rynkowej
- Instalacja sanitarna w domu
- Kanalizacja niskoszumowa
Separatory tłuszczu SFA Sanigrease
artykuł promocyjny
W zgodzie z obowiązującymi w Polsce aktualnymi przepisami, a także normą PN EN 1825, odprowadzane do kanalizacji sanitarnej ścieki nie mogą być zanieczyszczone tłuszczami lekkimi czy olejami. Dlatego w miejscach generowania takich ścieków, niezbędne jest używanie separatorów tłuszczu, tj. specjalnych, oddzielających wodę od tłuszczu urządzeń.
Kto i kiedy powinien stosować separator tłuszczu?
Rurociągi są oblepiane i zatykane przez zbyt wielką ilość odprowadzanych do kanalizacji zawierających tłuszcze ścieków. Do tego zwiększone zużycie tlenu do odseparowania frakcji tłuszczowych sprawia, że właściwe funkcjonowanie oczyszczalni ścieków zostaje zaburzone. Przepisy z tego zakresu są regulowane przez Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 8 lipca 2004 r. w sprawie warunków, jakie trzeba spełnić przy wprowadzaniu do ziemi lub wód ścieków oraz w sprawie szczególnie szkodliwych dla wodnego środowiska substancji. W związku z tym separator tłuszczu powinien być zamontowany w takich obiektach gastronomicznych jak kawiarnie, bary, restauracje, a także wszędzie, gdzie konieczne jest oczyszczenie zawierającej tłuszcze spożywcze oraz oleje wody.
Zasada działania separatora
Zasada działania separatorów tłuszczu sprowadza się do związanych z grawitacją praw fizyki i nie jest wcale skomplikowana. Podczas gdy substancje cięższe opadają w wodzie na dno, substancje lżejsze np. oleje i tłuszcze wypływają na powierzchnię. Tworzą one tym sposobem warstwę, którą zatrzymuje właśnie separator. Dochodzi do tego, gdyż są to składające się z dwóch zbiorników urządzenia modułowe. Kiedy mowa o zbiornikach chodzi o separator właściwy – w którym następuje gromadzenie się na powierzchni ścieków tłuszczów lekkich poprzez zastosowanie syfonów na wlocie i wylocie oraz przegród i osłon, a także osadnik – w którym zatrzymują się wytrącone części stałe i zawiesiny.
Rodzaje separatorów tłuszczu
Rynek zaopatrzony jest w wiele modeli separatorów tłuszczu. Dzieli się się je np. ze względu na sposób montażu:
Separatory wewnętrzne
Występują jako wolnostojące lub podzlewozmywakowe urządzenia. Te podzlewozmywakowe przeznaczono do mniejszych przepływów ścieków (0,5 l/s), mogą się zatem nadać do niewielkich gastronomicznych obiektów. Mają postać wykonanych ze stali nierdzewnej zbiorników albo umieszczanych pod zlewem lub za zmywarką tworzyw sztucznych. Separatory wolnostojące czy podłogowe stosuje się do obiektów większych. Umieszcza się je w wentylowanych, wydzielonych pomieszczeniach ulokowanych blisko placu manewrowego lub rampy, co ułatwia odbiór zanieczyszczeń i ich transport. Zbiorniki wykonano ze stali nierdzewnej albo wysokiej jakości polietylenu (HDPE). Urządzenia obsługuje się automatycznie, półautomatycznie lub ręcznie.
Separatory zewnętrzne
Jeżeli w budynku nie da się z jakichś powodów wydzielić odpowiedniego na separator tłuszczu pomieszczenia, stosuje się umieszczane na zewnątrz separatory, wykonane jako podziemne zbiorniki z żeliwa, betonu i tworzyw sztucznych (HDPE, laminat). Lokalizacja separatora poza obrysem budynku jest łatwiejsza w eksploatacji i bardziej higieniczna – osady stałe oraz tłuszcz usuwane są przez odpowiednie służby okresowo.
Separatory tłuszczu SANIGREASE T
Oferta firmy SFA Poland zawiera wysokosprawne separatory tłuszczu SANIGREASE. Tłuszcz spożywczy jest oddzielany z wody przez tego typu konstrukcje na zasadzie flotacji. SANIGREASE T24 jest jednym z najmniejszych separatorów dostępnych na rynku. Wykonany z tworzywa HDPE, lekki świetnie sprawdzi się w niedużych lokalach gastronomicznych, takich jak food trucki czy bary. Wymaga codziennego czyszczenia przez wzgląd na swoje niewielkie wymiary.
Separatory SANIGREASE serii T są wykonanymi ze stali nierdzewnej modelami, przeznaczonymi do montażu przy kuchennych zlewach w miejscach do częstego przygotowywania posiłków. Są niesamowicie łatwe w codziennej eksploatacji dzięki zdejmowanemu osadnikowi resztek organicznych, zaworze spustowym oraz nóżkom o regulowanej wysokości.
|
Zbiornik na deszczówkę - czy wymagane jest pozwolenie na budowę?Rosnące ceny wody wodociągowej, okresy suszy oraz świadomość ekologiczna to czynniki,... ¬ więcej... | |
Odwodnienia liniowe VODALANDOdwodnienia liniowe to rozwiązanie technologiczne zapewniające właściwy drenaż wody,... ¬ więcej... | |
Pipelife SMART. Rozwiązania dla infrastrukturyInteligentne oprogramowanie, zdalne sterowanie danymi, przyjazny interfejs - to pakiet... ¬ więcej... | |