
-
Przydomowa oczyszczalnia zimą?
-
Komfort filtrowanej wody prosto z kranu
- Nowy standard baterii bezdotykowych do przestrzeni publicznych
- Technologia podnoszenia ciśnienia - pompa DAB Esybox Diver
- SFA - nowe modele przepompowni
-
Kiedy zanieczyszczona woda wymaga dezynfekcji?
- Wyposażenie specjalistyczne w toaletach publicznych
- Jak wybrać suszarkę kieszeniową?
- Kanały nierdzewne - 3 główne modele produktów KMB Steel Product
- Niskoszumowe systemy kanalizacji wewnętrznej
- Czy miękkość wody naprawdę ma znaczenie?

- Fotowoltaika i pompa ciepła
-
Ile prądu zużywa pompa ciepła?
- Instalacja pompy ciepła - jak poprawić przepływ wody w instalacji c.o.
- Wycena pompy ciepła - bezpłatny kalkulator kosztów
- Wysokotemperaturowe pompy ciepła - idealne do współpracy z grzejnikami
- Grzejniki do pomp ciepła - przegląd rozwiązań
- Porównanie pomp ciepła
- Praca pompy ciepła w okresie zimowym
- Pompy ciepła - przegląd oferty producentów
- Dom ogrzewany pompą ciepła - zasada działania pompy ciepła



Czy miękkość wody naprawdę ma znaczenie?
artykuł promocyjny
Woda to podstawowy składnik naszego codziennego funkcjonowania. Używamy jej do wszystkiego, jest częścią naszego ciała i trudno sobie wyobrazić, by mogło jej zabraknąć. Jaka woda jest zatem najlepsza, co musimy o niej widzieć i jakie parametry znać? I czy problem twardości rzeczywiście ma aż tak duże znaczenie?
Woda wodzie nie jest równa
Czysta woda ma wzór H2O — zna go każdy, kto miał chemię w szkole. Jednak woda, z którą mamy do czynienia na co dzień posiada w swoim składzie dodatkowe pierwiastki i mikroelementy — jedne są bardzo pożądane i dobre, inne mogą być powodem do zmartwienia. Chodzi tu głównie o te minerały, które są potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania (np. magnez, sód, potas) oraz składniki przyczyniające się do powstawania osadów zwanych kamieniem. I to właśnie ich bilans decyduje o twardości wody.
W zależności od twardości wody zmieniają się walory smakowe przygotowywanych na jej bazie napojów oraz posiłków.
Woda pochodząca z wodociągów spełnia wszelkie normy i jest w pełni bezpieczna do spożycia przez ludzi. Na początku swojej drogi jest ona odpowiednio uzdatniona. Zaraz po wpuszczeniu do instalacji zaczyna się jej długa droga, podczas której musi przemierzyć setki kilometrów rur, które wykonane są ze stali, ołowiu i PCW, a gdzieniegdzie z materiałów z dodatkiem azbestu. Odkręcając nasz kran, nie wiemy jaka woda z niego wypływa. Wodociągi nie mogą zagwarantować, że woda docierająca do gospodarstw domowych nadal będzie tej samej jakości.
Co to znaczy, że woda jest twarda?
Twardość to jeden z parametrów opisujących jakość wody. Decyduje o niej stężenie soli wapnia i magnezu. Obok smaku, zapachu i barwy stanowi podstawę klasyfikacji wody. Dobra woda musi spełniać wiele norm, w tym również te pod kątem twardości. Woda miękka to rzadkość w polskich warunkach. Cieszą się nią głównie mieszkańcy niektórych terenów podgórskich. W pozostałych regionach występuje woda twarda przechodząca w bardzo twardą oraz woda średnio twarda.
Parametry wody są różne w poszczególnych regionach Polski
Dlaczego nie lubimy twardej wody?
Twarda woda to określenie, które wywołuje niepokój. Martwimy się o nasze urządzenia AGD. Jest ona bowiem wrogiem ekspresów do kawy, żelazek, czajników oraz garnków. Taka woda źle wpływa również na walory smakowe — herbata jest mętna, jej smak staje się cierpki, a napar słabo się zaparza. Za jej sprawą zmniejsza się intensywność smaku dań i napojów. Mięsa i warzywa gotowane w twardej wodzie muszą być dłużej poddawane obróbce.
Zmiękczona woda to wiele korzyści — zdrowie, smak, oszczędności
Spożywanie twardej wody to przede wszystkim zagrożenie dla naszych nerek. Najbardziej niekorzystna jest dla niemowląt i dzieci oraz osób z predyspozycjami do kamieni układu moczowego. Regularne picie tylko takiej wody to prosta droga do nadciśnienia tętniczego, czy schorzeń stawów. Do tego zwiększa się także ryzyko rozmaitych reakcji alergicznych.
Twarda woda gorzej zwilża, dlatego trudniej jest za jej pomocą czyścić powierzchnie zabrudzone. Wymaga także stosowania większych ilości środków czyszczących i piorących. Jest to też poważny problem techniczny, gdyż w trakcie procesów związanych z ogrzewaniem wody dochodzi do powstawania tzw. kamienia kotłowego, który obniża sprawność urządzeń grzewczych i może prowadzić do częstszych awarii.
Miękkość wody — jak ją osiągnąć?
Okazuje się, że aby cieszyć się wodą miękką i bezpieczną nie trzeba wcale wielkich zmian i inwestycji. Już zwykły dzbanek filtrujący jest w stanie poradzić sobie z największymi zagrożeniami, jeśli chodzi o spożycie wody prosto z kranu, również tej surowej, czyli bez gotowania. Filtry dzbankowe są w stanie zmniejszyć również twardość wody. To najprostszy i najtańszy sposób zmiękczania wody do spożycia. Jeden filtr starcza nam na około miesiąc, trzeba jednak pamiętać, że jest to uzależnione od stopnia twardości. W rejonach z bardzo twardą wodą konieczna może być częstsza wymiana filtrów. Jeden wymienny filtr Dafi zapewni z powodzeniem nawet do 200 litrów wysokojakościowej wody.
Dobre filtry gwarancją wysokiej jakości wody
Filtry do wody powinny pochodzić z pewnego źródła. Nie warto ryzykować, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Przy zakupie nowego filtra należy zwrócić uwagę na etykietę, oznaczony na niej kraj produkcji oraz posiadanie niezbędnych atestów. Filtry Dafi spełniają wszystkie kryteria, dzięki czemu mamy pewność, że przygotowana woda będzie zawsze smaczna i zdrowa.
Filtrowanie wody kranowej pozbawia ją uciążliwego kamienia kotłowego. Odczujemy to my oraz nasze urządzenia AGD.
|

![]() | Inwestycja, która pozwala zaoszczędzić pieniądzeKoszty życia niestety stale rosną i nie mamy na to żadnego... ¬ więcej... |
![]() | Komfort filtrowanej wody prosto z kranuCoraz większą wagę przywiązujemy do tego, by urządzić kuchnię z wykorzystaniem... ¬ więcej... |
![]() | Wodostacja. Nowy wymiar nawodnienia od DafiPolski lider butelek i dzbanków filtrujących do wody kranowej Dafi zaprezentował... ¬ więcej... |
