-
Moja Woda - dotacja na deszczówkÄ™
- Co zrobić gdy na naszej działce nie ma kanalizacji?
- Kiedy zanieczyszczona woda wymaga dezynfekcji?
- Podatek od deszczu - kto zapłaci?
- Oczyszczalnia biologiczna ratunkiem w czasie suszy
- KanaÅ‚y nierdzewne - 3 gÅ‚ówne modele produktów KMB Steel Product
- Jak wybrać suszarkę kieszeniową?
- Technologia podnoszenia ciśnienia - pompa DAB Esybox Diver
- SFA - nowe modele przepompowni
- Wyposażenie specjalistyczne w toaletach publicznych
- Niskoszumowe systemy kanalizacji wewnętrznej
- Rury wielowarstwowe - przeglÄ…d oferty rynkowej
- Armatura instalacyjna - propozycje producentów
- Instalacja sanitarna - rozprowadzenie rur, wybór Å›rednicy
- Wybieramy rury do instalacji CO - miedziane czy plastikowe?
- Ścieki niezależnie od kanalizacji - przegląd pomporozdrabniaczy
- Rury kanalizacyjne - przeglÄ…d oferty rynkowej
- Instalacja sanitarna w domu
- Kanalizacja niskoszumowa
Wskaźniki jakości wody w domu
artykuł promocyjny
Jakość wody przekÅ‚ada siÄ™ na jakość życia. DbajÄ…c o wysoki standard wody w domu zyskujemy pewność, że nasze instalacje wytrzymajÄ… dÅ‚użej bez awarii oraz poprawi siÄ™ jakość wody spożywanej, która wpÅ‚ywa również na nasze zdrowie. Utrzymanie odpowiednich parametrów wody bardzo czÄ™sto wymaga zastosowania metod uzdatniania wody w domu.
Badanie wody - zakres, normy jakości dla wody pitnej
Informacje co poszczególne wielkoÅ›ci oznaczajÄ… oraz czy sÄ… w normie pozwolÄ… nam ocenić, z jakim problemem siÄ™ borykamy i jak najlepiej sobie z nim poradzić. AnalizÄ™ skÅ‚adu chemicznego wody można przeprowadzić w stacji sanitarno-epidemiologicznej (Sanepid) lub na uczelniach wyższych. Badane sÄ… podstawowe wizualne parametry roztworu, czyli mÄ™tność, barwa, zapach i smak oraz dokonuje siÄ™ analizy chemicznej, okreÅ›lajÄ…c odczyn i zawartość poszczególnych pierwiastków i zwiÄ…zków chemicznych w wodzie. Za takie badanie zapÅ‚acimy ok. 100 PLN.
Wymagania dotyczące wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi podlegają przepisom prawa i są zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 (Dz.U. z 2015r., poz. 1989.).
- Jak pobierać próbkÄ™ do badania wody
WodÄ™ do badaÅ„ mikrobiologicznych pobiera siÄ™ do jaÅ‚owych sÅ‚oików lub butelek dostÄ™pnych w stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych, a do badaÅ„ fizycznych i chemicznych pobiera siÄ™ do butelek PET o pojemnoÅ›ci min. 1,5 l. W celu oczyszczenia kurka i ustabilizowania przepÅ‚ywu wody należy spuÅ›cić wodÄ™ przez 10 minut, umyć i zdezyfekować kurek i zgodnie z zasadami napeÅ‚nić dane naczynie.
-
Kiedy zalecane jest badanie wody
JeÅ›li mamy wÄ…tpliwoÅ›ci co do jakoÅ›ci wody, jeÅ›li jej kolor, smak lub wyglÄ…d budzi nasze zastrzeżenia to warto zdecydować siÄ™ na wykonanie analizy skÅ‚adu naszej wody i dowiedzieć siÄ™, czy zawartość poszczególnych zwiÄ…zków jest zgodna z normÄ…, czy jakieÅ› parametry sÄ… może zawyżone. Pozwoli to nam również dobrać najbardziej optymalny sposób uzdatniania wody.
Sprawdź koniecznie >> Uzdatnianie wody w domu jednorodzinnym - przeglÄ…d systemów
-
Woda do picia - wymagania
Faktem jest, że woda w czystej postaci H2O w naturalnych warunkach praktycznie nigdy nie wystÄ™puje. Oczywiste jest, że towarzyszÄ… jej substancje mineralne lub zanieczyszczenia. Jednak ich ilość i rodzaj, zależny od Å›rodowiska oraz ich rozpuszczalnoÅ›ci, ma kluczowe znaczenie dla jakoÅ›ci wody. Niektóre skÅ‚adniki sÄ… bardzo pożądane, gdyż warunkujÄ… prawidÅ‚owe funkcjonowanie naszego organizmu. SÄ… to, np. magnez i wapÅ„. Inne oprócz tego, że sÄ… szkodliwe dla naszego zdrowia to jednoczeÅ›nie majÄ… również niekorzystny wpÅ‚yw na domowe instalacje wodne i urzÄ…dzenia do nich podÅ‚Ä…czone. Woda przepÅ‚ywajÄ…c przez rury wodociÄ…gowe dodatkowo zbiera nagromadzone w nich zwiÄ…zki, a w samym punkcie ujÄ™cia również zostaje zmieniona chemicznie. Zatem nim dotrze do kranu już nabiera różnych cech - dlatego warto jÄ… badać i poddawać metodom uzdatniania. Jest to szczególnie ważne w dużych miastach oraz ujÄ™ciach ze studni. Przeczytaj o najprostszej metodzie uzdatniania wody do picia >> Dzbanki filtrujÄ…ce - przeglÄ…d oferty.
Odczyn pH
Może być kwaÅ›ny, obojÄ™tny lub zasadowy - w skali od 0 do 14 (ok. 7 – odczyn obojÄ™tny). Jest to iloÅ›ciowe stężenie jonów wodorowych. Badanie może przebiegać z użyciem metod kolorymetrycznych lub elektrometrycznych. Odczyn wody Å‚atwo sprawdzić papierkiem lakmusowym. Niski odczyn pH oznacza korozyjność, natomiast wysoki wskazuje skÅ‚onność do pienienia siÄ™. Woda przeznaczona do picia powinna mieć pH z przedziaÅ‚u 6,5 – 9,5.
Jeżeli posiadamy w domu instalację z miedzi to bardzo ważna jest kontrola pH wody - kwaśny odczyn prowadzi bowiem do korozji rur miedzianych.
Mętność
Wzornikiem do określania mętności wody jest 1dm3 wody destylowanej zanieczyszczony 1 mg zawiesiny ziemi okrzemkowej lub kaolinu. Badanie przeprowadza się w mętnościomierzu Baylisa. Za wzorzec uznaje się mętność powyżej 1 NTU (jednostka mętności będącej przeciwieństwem przezroczystości). Mętność wody powoduje obecność cząstek mineralnych i organicznych (glina, substancje humusowe, plankton, mikroorganizmy) obecnych w złożu.
Mętność odpowiada za jakość mikrobilogiczną wody - podwyższone wskaźniki pogarszają właściwości organoleptyczne wody.
Barwa
Barwa wyrażona w stopniach skali platynowo-kobaltowej (1o odpowiada barwie, jaką nadaje 1 mg Pt w postaci soli rozpuszczonej w 1 dm3 wody). Na barwę wody wpływ mają substancje pochodzenia ogranicznego pochodzące z gleby, związki żelaza, koloidy oraz zakwity. Barwa ma bardzo istotny wpływ na nasze doznania smakowe - kolor inny niż bezbarwny sprawia, że woda przestaje być apetyczna już z samego wyglądu.
Polskie prawo okreÅ›la, że barwa ma być akceptowana przez konsumentów oraz bezpieczna pod kÄ…tem zmian wystÄ™pujÄ…cych w wodzie. WczeÅ›niej prawidÅ‚owa barwa definiowana byÅ‚a jako parametr do 15 mgPt/dm³.
Zapach
Skala nateżenia zapachu analizowana jest organoleptycznie na podstawie powonienia. Analiza odbywa się na zimno lub na gorąco, według 5-stopniowej skali:
0 - brak zapachu 1 - zapach bardzo słaby 2 - zapach słaby 3 - zapach wyraźny 4 - zapach silny 5 - zapach bardzo silny |
oraz zgodnie z klasyfikacjÄ… pochodzenia zapachu:
|
Zapach wody ciepÅ‚ej - w zamkniÄ™tych zbiornikach typu bojlery powstajÄ… warunki beztlenowe, a to stwarza predyspozycje do rozwoju bakterii beztlenowych redukujÄ…cych siarczany do siarkowodoru (zapach zgniÅ‚ego jaja). Aby tego uniknąć należy przestrzegać zaleceÅ„ producentów i regularnie czyÅ›cić zbiorniki podgrzewajÄ…ce wodÄ™, wymieniać anody (zalecana jest wymiana anody magnezowej na tytanowÄ…, która dodatkowo podczas eksploatacji siÄ™ nie zużywa) oraz okresowo podgrzewać wodÄ™ do temperatury przekraczajÄ…cej 60oC.
RozporzÄ…dzenie w sprawie badania wody do spożycia okreÅ›la, że zapach ma być akceptowalny. W ocenie zapachu mogÄ…m pojawić siÄ™ również okreÅ›lenia wskazujÄ…ce na jego pochodzenie, np. zapach siarkowodoru, żelazisty.
Twardość
Twardość może być caÅ‚kowita, wÄ™glanowa, czyli przemijajÄ…ca i niewÄ™glanowa czyli staÅ‚a. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z obecnoÅ›ciÄ… lub brakiem rozpuszczonych w wodzie kationów, gÅ‚ównie soli wapnia i magnezu. Twardość caÅ‚kowita jest sumÄ… twardoÅ›ci wÄ™glanowej i niewÄ™glanowej lub wapniowej i magnezowej.
fot.: UÅ›redniona twardość wody wodociÄ…gowej dla poszczególnych regionów kraju
Twardą wodę rozpoznaje się po występowaniu kamienia w czajniku, osadzie na sprzętach AGD, plamach i smugach na umytych naczyniach, praniu. Sprawdź >> Kiedy montować zmiękczacz do wody
KamieÅ„ zmniejsza wydajność urzÄ…dzeÅ„ grzewczych, niszczy instalacje oraz niekorzystnie oddziaÅ‚uje na naszÄ… skórÄ™ i wÅ‚osy. RozwiÄ…zaniem sÄ… filtry odwróconej osmozy, które caÅ‚kowicie usuwajÄ… twardość, chroniÄ… przed kamieniem i przedÅ‚użajÄ… żywotność czajnika, ekspresu do kawy i innych urzÄ…dzeÅ„ AGD, a potrawy oraz napoje zyskujÄ… wyjÄ…tkowy smak.
Zalecana prawem wartość twardoÅ›ci ogólnej wynosi od 60 do 500 mgCaCO3/dm³.
fot.: AKWA - Kompaktowe zmiękczacze wody
|
|
Przeczytaj również >> KamieÅ„ kotÅ‚owy - przyczyny, usuwanie, zapobieganie
Żelazo i mangan
Duża ilość zwiÄ…zków żelaza i manganu w wodzie do picia nadaje jej specyficzny zapach oraz smak. BrÄ…zowożóÅ‚ty (żelazo) lub nawet czarny (mangan) kolor widoczny jest na armaturze oraz praniu. ZwiÄ…zki te przyczyniajÄ… siÄ™ do powstania osadów w rurach. KonsekwencjÄ… tego zjawiska najczęściej jest mniejszy przekrój przepÅ‚ywu, co prowadzi do strat energii pomp Å‚toczÄ…cych wodÄ™. W odÅ‚ożonych osadach w sieci rozwijajÄ… siÄ™ bakterie, które mogÄ… wtórnie zanieczyszczać wodÄ™. Problem ten dotyka w najwiÄ™kszej mierze gospodarstwa z wÅ‚asnym ujÄ™ciem wody ze studni. Manganu zazwyczaj jest mniej niż żelaza, ale jest trudniejszy do usuniÄ™cia i znacznie bardziej szkodliwy.
Normy okreÅ›lone w rozporzÄ…dzeniu wynoszÄ… odpowiednio 200 µg/dm³ dla żelaza oraz maksymalnie 50 µg/dm³ w przypadku manganu.
Odżelaziacze AKWA UrzÄ…dzenia przeznaczone sÄ… do usuwania żelaza i manganu z wody. DziÄ™ki zastosowaniu odpowiednich (silnie katalitycznych zÅ‚óż) usuwajÄ… żelazo nawet do 20 mg/dm3 oraz mangan do 2,0 mg/dm3. |
Azot amonowy (amoniak)
Azot amonowy w postaci jonu amonowego w wodzie obecny jest na skutek naturlanego procesu rozkÅ‚adu materii roÅ›linnej. Wówczas jego obecność nie jest tak niebezpieczna. Gorzej jeÅ›li do wody przedostaÅ‚ siÄ™ w wyniku zmieszania jej ze Å›ciekami. Aby dowieść pochodzenia amoniaku należy rozszerzyć analizÄ™ o utlenialność (obserwowany wzrost Å›wiadczy o zanieczyszczeniu Å›ciekami), stężenie innych form azotu oraz liczbÄ™ bakterii. Ma dziaÅ‚anie toksyczne - trujÄ…cy amoniak jest trwaÅ‚y tylko w wodzie zasadowej, w wodzie kwaÅ›nej tworzy siÄ™ nietoksyczny jon amonowy.
Zgodnie z obowiÄ…zujÄ…cym prawem woda przeznaczona na użytek gospodarstwa domowego może zawierać do 0,5 mgNH4+/dm³ tego zwiÄ…zku.
Azotany i azotyny
Pojawienie siÄ™ azotanów w domowej wodzie jest niepokojÄ…ce, gdyż bardzo trudno z nimi walczyć. Woda zawierajÄ…ca powyższe zwiÄ…zki jest bardzo niebezpieczna, gÅ‚ównie dla noworodkówq i maÅ‚ych dzieci. Ich pochodzenie może być naturalne - powstajÄ… w wodach podziemnych w wyniku procesów mineralizacji materii organicznej i nitryfikacji oraz z niektórych Å‚atwo rozpuszczalnych mineraÅ‚ów lub jako skutek dziaÅ‚alnoÅ›ci czÅ‚owieka - przenikanie zwiÄ…zków do wody wraz ze Å›ciekami ze źle zabezpieczonego szamba, czy intensywnego nawożenia azotem pobliskich pól. Nawet przy niskich stężeniach amoniak i azotyny majÄ… dziaÅ‚anie toksyczne.
Dopuszczane stężenie azotanów w wodzie nie może przekraczać 50 mg NO3–/dm³, a azotynów nie wiÄ™cej niż 0,50 mg NO2–/dm³.
Chlorki i siarczany
Chlorki i siarczany sÄ… zwiÄ…zkami wpÅ‚ywajÄ…cymi gÅ‚ównie na domowe instalacje. Ich obecność w wodzie zwiÄ™ksza bowiem jej korozyjność. DziaÅ‚ania zwiÄ…zane z usuwaniem chlorków i siarczanów z wody sÄ… znikome i raczej rzadko podejmowane.
W przypadku obu zwiÄ…zków dopuszczalne stężenie wynosi 250 mg/dm³.
Utlenialność (ChZT-Mn, indeks nadmanganianowy)
Wskaźnik ten opisuje zawartość zwiÄ…zków organicznych w wodzie. Choć wskazania majÄ… charaktert umowny, to sÄ… w stanie okreÅ›lić również obecność zwiÄ…zków Å‚atwo utleniajÄ…cych siÄ™. Utlenialność wyraża siÄ™ w jednostkach iloÅ›ci tlenu w danej objÄ™toÅ›ci wody - okreÅ›la siÄ™ ile tlenu woda pobraÅ‚a z nadmanganianu potasu, użytego do oznaczenia. W ramach tej metody można dodatkowo oznaczyć także ogólny wÄ™giel organiczny, który precyzyjniej wskazuje ogólnÄ… zawartość zwiÄ…zków organicznych w wodzie.
W wodzie do spożycia nie może być ich wiÄ™cej niż 5 mgO2/dm³.
Bakterie - mikrobiologia wody
Badanie mikrobiologiczne majÄ… na celu okreÅ›lić skażenie wody - obecność bakterii. W ramach takiej analizy wyróżnia siÄ™ dwie zasadnicze metody wynikajÄ…ce z temperatury charakterystycznej dla danych grup mikroorganizmów:
- ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C - woda do picia po 48 godzinach nie może zawierać wiÄ™cej niż 50 jtk/1ml (czyli 50 mikroorganizmów w 1 ml wody). Dane okreÅ›lane sÄ… dla grupy, w której optymalna temperatura wzrostu i rozwoju mieÅ›cie siÄ™ w przedziale od 30°C do 40°C - tzw. mezofile, w tym bakterie chorobotwórcze o optymalnej temperaturze jak ciaÅ‚o ludzkie.
- ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C. - woda do picia po 72 godzinach nie może zawierać wiÄ™cej niż 100 jtk/1ml (czyli 100 mikroorganizmów w 1 ml wody). Dane okreÅ›lane sÄ… dla grupy, w której optymalna temperatura wzrostu i rozwoju wynosi 15°C (ginÄ… poniżej temperatury 0°C i powyżej 30°C) - tzw. psychrofile, stosunkowo niegroźne, gdyż nie przeżyjÄ… w ludzkim ciele.
Bakterie chorobotwórcze w wodzie:
- Badanie w kierunku E. Coli - bakteria ta należy do form wskaźnikowych, gdyż jej obecność w wodzie Å›wiadczy, że zanieczyszczenie jest Å›wieże. E.Coli pochodzi z odchodów, żyje w Å›rodowisku dÅ‚użej niż bakterie chorobotwórcze i nie wytwarza form przetrwalnych. Zakażona woda tymi szczepami wywoÅ‚uje problemy z ukÅ‚adem moczowym oraz zapalenie opon mózgowych u noworodków.
- Enterokoki kałowe (paciorkowce kałowe) - ich obecność świadczy o zanieczyszczeniu wody odchodami ludzi lub zwierząt. Powodują objawy chorobowe charakterystyczne dla tzw. zatruć pokarmowych. Według rozporządzenia Ministra Zdrowia bakterie te nie mogą być obecne w 100 ml badanej wody.
- Legionella sp. - gatunek charakterystyczny dla instalacji wody ciepłej. Aerozol wodno-powietrzny unoszący się np. w czasie prysznica powoduje poważne choroby układu oddechowego,prowadzące nawet do śmierci.
Wody z E. Coli nie można pić bez przegotowania, gdyż rozporzÄ…dzenie wskazuje warunek 0 jtk/100ml, czyli 0 mikroorganizmów w 100 ml wody.
Parametry fizykochemiczne, jakim powinna odpowiadać woda spożywcza oraz metody poprawy jakości wody w domu
Rodzaj zanieczyszczenia |
Norma - dopuszczalne stężenie [mg/l] |
Sposób uzdatniania wody |
Amoniak | 0,5 | wymiana jonowa na kationitach, pracujÄ…cych w cyklu sodowym - kationy usuwane z wody sÄ… wymieniane na jony sodu |
Azotany (NO3) | 50 | poprzez zastosowanie selektywnych zÅ‚óż jonowymiennych - regenerazja roztworem NaCl z soli tabletkowej (wymiana jonowa / odwrócona osmoza) |
Azotyny (NO2) | 0,1 | denitryfikacja - rozkÅ‚ad azotanów do azotu (ozonowanie / chlorowanie) |
Chlor wolny | 0,3 | filtracja na węglu aktywnym |
Chlorki | 250 | metoda nanofiltracji - polegajÄ…ca na częściowym zmiÄ™kczaniu bez użycia chemikaliów regenerujÄ…cych |
Mangan | 0,05 | odmanganianie |
Odczyn (pH) | 6,5- 9,5 | korekta pH |
Siarczan | 250 | metoda nanofiltracji - polegajÄ…ca na częściowym zmiÄ™kczaniu bez użycia chemikaliów regenerujÄ…cych (wymiana jonowa / odwrócona osmoza) |
Twardość (CaCO3) | 60- 500 | zmiÄ™kczacz wody - usuniÄ™cie jonów wapnia i magnezu odpowiedzialnych za powstawanie kamienia do kanalizacji w trakcie pÅ‚ukania zÅ‚oża. |
Å»elazo | 0,2 | odżelaziacz wody - wstÄ™pne utlenianie, napowietrzanie lub za pomocÄ… Å›rodków chemicznych, nastÄ™pnie prowadzi siÄ™ filtracjÄ™ na różnego typu zÅ‚ożach piaskowych. |
Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Akwa |
Na czym polega zmiÄ™kczanie wody?Trudno znaleźć kogoÅ›, kto lubi twardÄ… wodÄ™. Jej negatywne skutki widzimy na co dzieÅ„... ¬ wiÄ™cej... | |
ZmiÄ™kczacze wody - domowa stacja do zmiÄ™kczania wodyZdecydowana wiÄ™kszość mieszkaÅ„ców Polski korzysta z wody twardej albo bardzo... ¬ wiÄ™cej... | |
Inwestycja, która pozwala zaoszczÄ™dzić pieniÄ…dzeKoszty życia niestety stale rosnÄ… i nie mamy na to żadnego wpÅ‚ywu. Możemy jednak... ¬ wiÄ™cej... | |