gorące tematy
tagi
partnerzy w dziale

Instal-Projekt   logo Daikin

Junkers

Buderus  Hewalex

nVent     Galmet

Beretta   Dragon Kotły

  Esbe

   Schiedel   Pipelife    

Kospel    NTS Energy

Stiebel Eltron Radox Radiators

Ferdom

logo Wilo   De Dietrich

Prandelli  Roth Polska

Brötje Heizung   Zakład Metalowo-Kotlarski SAS

Metalbet     REGULUS-system


Intersoft

    Grupa Armatura

Immergas

Akra   Lindab

ZĘBIEC

znajdź fachowca

Drewno do kominka - jakie najlepsze

aktualizacja: 22-02-2016, 13:48 – artykuł promocyjny


Drewno do kominka należy wybierać pod kątem:

  • kaloryczności (wydajności drewna po wysuszeniu uwzględniająca gęstość, twardość, zawartość kory i stopnień wysuszenia)
  • ilości dymu wytwarzanego w trakcie spalania


 

W pierwszej kategorii znajdą się twarde gatunki drewna o największej kaloryczności - buk, dąb, akacja, grab. Wśród wymienionych gatunków znajdują się tylko te liściaste, bo takie też zalecane są do kominków. W trakcie ich palenie obserweujemy niewielki płomień, a zatem spala się wolniej, ale oddaje więcej ciepła. Paląc drewnem iglastym musimy liczyć się z tym, że zawiera duże ilości żywic, które podczas spalania zanieczyszczają palenisko i komin. Na kaloryczność opału wpływa również zawartość kory, która obniża wartość opałową.


Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest stopień wysuszenia drewna. Przyjmuje się, że najlepsze właściwości posiada drewno, którego wilgotność nie przekracza 15%, dlatego najlepiej jest kupić zapas na co najmniej 15 miesięcy przed sezonem grzewczym. Zaleca się także wycinanie drzew w zimie, gdyż zawierają wtedy najmniej wody.


W kwestii finansowej występuje duże zróznicowanie - od ok. 140 zł za metr przestrzenny (mp) za mało kaloryczną osikę po ok. 250 zł/mp buku. Drewno liściaste jest droższe od iglastego, ale w praktyce może się okazać bardziej ekonomiczne, a na pewno zapas zajmie mniej miejsca, niż w przypadku drewna miękkiego.


Drugie kryterium ma bardziej właściwości praktyczne i estetyczne, gdyż używając gatunków o małej zawartości substancji smolących dbamy o palenisko i przewody kominowe. W przypadku tego kryterium w czołówce są grab, jawor, dąb i buk. Właściciele kominków bardzo chwalą również grab jako gatunek o małej zawartości kory, co również przekłada się na mniejsze gromadzenie się na powierzchni szczap zanieczyszczeń wnoszonych do domu (mech, piach).


W przypadku kiedy kominek jest jedynym źródłem ogrzewania w domu należy zakupić od 0,6 do 0,13 metrów przestrzennych (mp) drewna na każdy metr kwadratowy powierzchni do ogrzania na jeden sezon grzewczy.


 

Opracowanie: Redakcja


Zobacz także
Sterownik do kominka - jak wybrać, przykładowe modele

Sterownik do kominka - jak wybrać, przykładowe modele

Każda instalacja do prawidłowej oraz jak najbardziej ekonomicznej pracy potrzebuje... ¬ więcej...

 
Dom z kominkiem - projekt, wykonanie, użytkowanie

Dom z kominkiem - projekt, wykonanie, użytkowanie

Kominek jest modny, pięknie się prezentuje i dostarcza nam bardzo klimatycznego nastroju,... ¬ więcej...

 
System DGP, czy płaszcz wodny - jaki kominek wybrać

System DGP, czy płaszcz wodny - jaki kominek wybrać

Decydując się na kominek w domu, należy określić kilka ważnych elementów.... ¬ więcej...

 
All rights reserved © 2004-2019 instalacjebudowlane.pl      |      Powered by strony www introNet