zwiń






gorące tematy
tagi
partnerzy w dziale

Instal-Projekt   logo Daikin

Junkers

Buderus  Hewalex

nVent     Galmet

   Dragon Kotły

EsbeRoth Polska

   Schiedel   Pipelife    

Kospel    NTS Energy

Stiebel Eltron Radox Radiators

Ferdom

logo Wilo   De Dietrich

ZĘBIEC   Zakład Metalowo-Kotlarski SAS

Metalbet     REGULUS-system


Intersoft

    Grupa Armatura

Immergas

Akra    Lindab

znajdź fachowca

Drewno do kominka - jakie najlepsze

aktualizacja: 22-02-2016, 13:48 – artykuł promocyjny


Drewno do kominka należy wybierać pod kątem:

  • kaloryczności (wydajności drewna po wysuszeniu uwzględniająca gęstość, twardość, zawartość kory i stopnień wysuszenia)
  • ilości dymu wytwarzanego w trakcie spalania


 

W pierwszej kategorii znajdą się twarde gatunki drewna o największej kaloryczności - buk, dąb, akacja, grab. Wśród wymienionych gatunków znajdują się tylko te liściaste, bo takie też zalecane są do kominków. W trakcie ich palenie obserweujemy niewielki płomień, a zatem spala się wolniej, ale oddaje więcej ciepła. Paląc drewnem iglastym musimy liczyć się z tym, że zawiera duże ilości żywic, które podczas spalania zanieczyszczają palenisko i komin. Na kaloryczność opału wpływa również zawartość kory, która obniża wartość opałową.


Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest stopień wysuszenia drewna. Przyjmuje się, że najlepsze właściwości posiada drewno, którego wilgotność nie przekracza 15%, dlatego najlepiej jest kupić zapas na co najmniej 15 miesięcy przed sezonem grzewczym. Zaleca się także wycinanie drzew w zimie, gdyż zawierają wtedy najmniej wody.


W kwestii finansowej występuje duże zróznicowanie - od ok. 140 zł za metr przestrzenny (mp) za mało kaloryczną osikę po ok. 250 zł/mp buku. Drewno liściaste jest droższe od iglastego, ale w praktyce może się okazać bardziej ekonomiczne, a na pewno zapas zajmie mniej miejsca, niż w przypadku drewna miękkiego.


Drugie kryterium ma bardziej właściwości praktyczne i estetyczne, gdyż używając gatunków o małej zawartości substancji smolących dbamy o palenisko i przewody kominowe. W przypadku tego kryterium w czołówce są grab, jawor, dąb i buk. Właściciele kominków bardzo chwalą również grab jako gatunek o małej zawartości kory, co również przekłada się na mniejsze gromadzenie się na powierzchni szczap zanieczyszczeń wnoszonych do domu (mech, piach).


W przypadku kiedy kominek jest jedynym źródłem ogrzewania w domu należy zakupić od 0,6 do 0,13 metrów przestrzennych (mp) drewna na każdy metr kwadratowy powierzchni do ogrzania na jeden sezon grzewczy.


 

Opracowanie: Redakcja





Zobacz także
Sterownik do kominka - jak wybrać, przykładowe modele

Sterownik do kominka - jak wybrać, przykładowe modele

Każda instalacja do prawidłowej oraz jak najbardziej ekonomicznej pracy potrzebuje... ¬ więcej...

 
Dom z kominkiem - projekt, wykonanie, użytkowanie

Dom z kominkiem - projekt, wykonanie, użytkowanie

Kominek jest modny, pięknie się prezentuje i dostarcza nam bardzo klimatycznego nastroju,... ¬ więcej...

 
System DGP, czy płaszcz wodny - jaki kominek wybrać

System DGP, czy płaszcz wodny - jaki kominek wybrać

Decydując się na kominek w domu, należy określić kilka ważnych elementów.... ¬ więcej...

 
All rights reserved © 2004-2019 instalacjebudowlane.pl      |      Powered by strony www introNet