SZUKAJ
menu główne

gorące tematy
partnerzy w dziale

Instal-Projekt    Junkers

Logo Buderus   Logo Hewalex

KAN Sp. z o.o.    Schiedel
 

Tadmar      logo Daikin

 Logo Pentair 

Immergas    Roth Polska  


Logo NTS Energy  Logo Dragon Kotły

  Beretta      Logo Zakład Metalowo-Kotlarski SAS  

logo Nibco  Logo Prandelli


logo Stiebel Eltron
  Intersoft


Logo Italy Direct
     Logo Ferdom

  Logo Esbe logo Wilo

TA HYDRONICS

logo ASK Alternatywne Systemy Komfortu  logo Komin-Flex
 

logo Hydro-Tech    Logo Regulus-System

Logo Grupa Armatura       logo Zehnder 


  logo Centrum Klima S.A.
 

znajdź fachowca
tagi
strona główna » instalacje grzewcze » kominki

Drewno na opał - jakie najlepsze


Najlepszym opałem do kominków jest drewno liściaste (grab, jesion, brzoza, dąb). Pali się ono spokojnie i równomiernie. Oczywiście można również palić drewnem iglastym. Należy jednak wziąć pod uwagę, iż drewno takie strzela i zawiera duże ilości żywic, które podczas spalania zanieczyszczają palenisko i komin. Drewno powinno być odpowiednio suche, tzn. maksymalnie 15% wilgotności. Oznacza to, że drewno do kominka należy sezonować minimum 15 miesięcy. Lakierowane lub impregnowane belki, płyty wiórowe lub sklejka w ogóle się nie nadają.

Zalecane jest spalanie drewna o wilgotności 12 - 20% oraz okresie suszenia od 1,5 do 2 lat. Maksymalną wydajność i długą żywotność kotła zapewni spalanie drewna, które było suszone przynajmniej 2 lata.  Wartość energetyczna drewna spada wyraźnie wraz ze wzrastającą jego wilgotnością. Na przykład: Drewno z 12 - 20% zawartością wody ma wartość energetyczną 4 kWh/1kg drewna. Zaś drewno z 50% zawartością wody ma wartość energetyczną 2 kWh/1kg drewna. Świeże drewno ma małą wartość grzewczą, źle się pali, bardzo dymi i zdecydowanie skraca żywotność kotła i komina. Wydajność kotła spada na 50% możliwości a zużycie paliwa wzrasta dwa razy.

Właściciele kominków chętnie palą bukiem. Jest twardy, pali się długo i daje dużo ciepła, bo jest drewnem kalorycznym. Pierwszą pozycję w tabeli ciepła dawanego przez drewno z jednego decymetra sześciennego zajmuje grab. Na kolejnych miejscach są: dąb, jesion, klon, brzoza, wiąz, buk, wierzba, jodła, olcha, modrzew, osika oraz lipa i topola, które dostarczają zaledwie połowę tej energii, którą uzyskać pozwala grab.


  • Wartość opałowa drewna a wilgotność

 

Wartość opałowa drewna [GJ/m3]
Wilgotność [%]
buk, dąb
brzoza
wierzba
modrzew
sosna, olcha
świerk
0
10,83
9,69
6,65
8,74
7,98
7,60
15
10,59
9,47
6,50
8,55
7,80
7,43
20
10,49
9,38
6,44
8,46
7,73
7,36
25
10,37
9,28
6,37
8,37
7,64
7,28
30
10,24
9,17
6,29
8,27
7,55
7,19
35
10,09
9,03
6,20
8,15
7,44
7,08
40
9,92
9,87
6,09
8,00
7,31
6,96
45
9,71
8,69
5,96
7,84
7,16
6,81
50
9,46
8,47
5,81
7,64
6,97
6,64
55
9,16
8,19
5,62
7,39
6,75
6,43
60
8,78
7,85
5,39
7,08
6,47
6,16



Poniżej charakterystyka rodzajów drewna:
 

  • Topola. to drewno, które nie bardzo nadaje się do palenia nim w kominku, ponieważ jest bardzo elastyczne, lekkie i szybko się spala. Używa się go przede wszystkim do rozpalania ognia.
  • Brzoza. Miękkie drewno brzozowe nadaje się do utrzymywania płomienia w palenisku oraz do rozpalania ponieważ szybko się spala.
  • Buk. Zwarte i twarde drewno o wysokiej wartości opałowej, które zapewnia dłuższe spalanie. Nadaje się do wszystkich typów pieców i kominków.
  • Dąb. Doskonałe drewno na opał; jest wysoko cenione ze względu na swoją zwartość, bardzo wolno się spala i długo utrzymuje płomień w palenisku.
  • Drzewa owocowe. Twarde drewno przeznaczone do spalania w kominkach i piecach. Pali się powoli, daje mało dymu i wydziela przyjemny zapach. Problemy mogą się pojawić, jeżeli podczas uprawy drzew traktowano je środkami grzybobójczymi i innymi substancjami chemicznymi.
  • Kasztanowiec. Nie jest to drewno przeznaczone do celów grzewczych. Niska wartość opałowa powoduje, że podczas spalania powstaje zbyt dużo dymu.
  • Modrzew. Twarde drewno modrzewiowe to opał niezłej jakości. Ze względu na zawartość żywicy wytwarza zazwyczaj dużo dymu i zanieczyszcza przewód kominowy Wydziela mocny aromatyczny zapach.
  • Oliwka. Drewno to doskonale się pali, jeśli ma zielone barwę, świadczącą o obecności w nim oliwy która aromatycznie pachnie na początku spalania.
  • Orzech. Wysoko cenione drewno opałowe. Wytwarza intensywny zapach.
  • Sosna. Drewno sosnowe jest opatem dość dobrej jakości, choć nie najbardziej wydajnym. Spala się jasnym płomieniem, który szybko nagrzewa piec. Ze względu na dużą zawartość żywicy bardzo dymi w pierwszej fazie spalania. Doskonałym materiałem opałowym są także szyszki.
  • Wiąz. Drewno wiązu jest twarde, spala się zatem bardzo powoli i ma dużą wartość opałową, co oznacza, że można nim palić w kominku.
  • Wiśnia. Drewno przeznaczone głównie do palenia w piecu, na którym przygotowuje się potrawy Mniej przydatne jako opał kominkowy.
     

Należy jednak pamiętać, że nawet najdokładniej wybudowany kominek i odpowiednie drewno nie zagwarantują dobrego działania kominka, jeżeli nie zapewni się wystarczającej ilości powietrza do spalania. Właśnie zbyt mała ilość powietrza do spalania to najczęstsze powody złego funkcjonowania kominków.


Zobacz także:


Drewno do kominka - jakie najlepsze
Wartość energetyczna drewna opałowego - tabela
Biomasa - właściwości, wartość opałowa
Wartość energetyczna węgla, gazu, oleju i innych paliw



 

Opracowanie: Redakcja
Źródło: Redakcja


Eksperci z branży grzewczej:                                                                zobacz wszystkich ekspertów

Ekspert Sas
Kotły na paliwo
stałe


zadaj pytanie

 

 

Ekspert Terma
Grzejniki
łazienkowe


zadaj pytanie

 

 

Ekspert Kan
Instalacje
grzewcze


zadaj pytanie

 

 

Ekspert Luxbud
Ogrzewanie
podłogowe


zadaj pytanie

 

 

Ekspert Tycothermal
Ogrzewanie
podłogowe


zadaj pytanie

 

 



All rights reserved © 2004-2013 instalacjebudowlane.pl      |      Powered by strony www introNet