gorące tematy
tagi
partnerzy w dziale

Geberit     KOLO  

logo VABO   Werit

Ferdom     Akra

Pipelife   Roth Polska

Grupa ArmaturaSanSwiss

Gamrat    

   Nibco

Invena     logo Wilo

Intersoft    

CED'OR   

SFA Poland Sp. z o.o.   Setma

Uponor

znajdź fachowca

Aquaphor


Rozwiązania firmy Taconova zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju

aktualizacja: 09-12-2019, 13:56 – artykuł promocyjny


Zrównoważony rozwój, technologie przyszłości oraz dbanie o komfort to zagadnienia, którymi bombarduje nas otaczający świat. Coraz więcej firm próbuje dorównać tym światowym trendom, a wśród prekursorów jest Grupa Taconova pochodząca ze Szwajcarii.

 

Technologia świeżej wody użytkowej dla nowoczesnych obiektów hotelowych

 

Arosa w kantonie Gryzonia to jedna z najbardziej znanych miejscowości turystycznych w Szwajcarii. Sezon trwa tutaj praktycznie przez cały rok, a hotele muszą być stale przygotowane na dużą liczbę gości, oczekujących wysokiego standardu usług. Valsana Hotel & Apartments oferuje nowoczesne pokoje z niepowtarzalnym widokiem na góry. W obiekcie tym położono również nacisk na przyszłościową koncepcję energetyczną oraz materiały i technologie wpisujące się w koncepcję zrównoważonego rozwoju. Moduły świeżej wody użytkowej firmy Taconova w układzie kaskadowym gwarantują wydajne, higieniczne i ekologiczne zaopatrzenie w ciepłą wodę.

Technologia świeżej wody użytkowej dla nowoczesnych obiektów hotelowych

Działający od 2017 roku Valsana Hotel & Apartments oferuje gościom nowoczesne pokoje i apartamenty w trzech budynkach. Przy budowie obiektu szczególny nacisk położono na technologie zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju i przyszłościową koncepcję energetyczną.

W hotelu zastosowano wiele ciekawych technologii, m.in. zbiornik na lód i system odzyskiwania ciepła ze ścieków. Szczególnie innowacyjne jest to pierwsze rozwiązanie. Podobnie jak w dużym zbiorniku na wodę, znajduje się tu ponad 400 metrów rur, przez które przepływa mieszanka wodno-glikolowa, podłączonych do obiegu pompy ciepła. Jeśli z pompy pobierana jest duża ilość energii, woda zamarza wokół rejestrów i tworzy blok lodu. Jeśli ciepła odpadowego jest więcej niż pobieranej energii, lód topi się ponownie i woda może nagrzewać się do 15° C. Ta wybiegająca w przyszłość koncepcja energetyczna doskonale wpisuje się filozofię zrównoważonego rozwoju. Hotel stawia również na nowoczesne rozwiązanie w zakresie ogrzewania wody pitnej, czyli technologię świeżej wody. Centralne ogrzewanie wody na zasadzie przepływu jest wydajne i higieniczne, ponieważ znacznie redukuje ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii Legionella. Aby mieć pewność, że 40 pokoi, 9 apartamentów, kuchnia restauracyjna, strefa wellness i hala tenisowa mogą być zaopatrywane w ciepłą wodę pitną przez całą dobę, konieczne było bardzo dokładne zaplanowanie zapotrzebowania.

Technologia świeżej wody użytkowej dla nowoczesnych obiektów hotelowych

Hotel zachwyca gości designem łączącym elementy z drewna, kamienia i szkła oraz niepowtarzalnym widokiem na górskie szczyty. (Zdjęcie: Hotel Valsana/Urs Homberger)

 

Precyzyjne planowanie dla optymalnej eksploatacji

 

Żeby spełnić wymagania wszystkich obszarów hotelu w zakresie podgrzewanej wody użytkowej zastosowano tu różne warianty stacji TacoTherm Fresh Peta X w układzie kaskadowym, w zależności od zapotrzebowania i z uwzględnieniem redundancji. Szczególnym wyzwaniem był główny budynek. Znajduje się tu 40 pokoi i restauracja. Rolf Wende, dyrektor zarządzający firmy Novis Energy AG, która instalowała moduły Taconova, dobrze wie, co jest kluczowe w działalności hotelarskiej. "Gorąca woda użytkowa musi być zawsze dostępna szybko i niezawodnie, gdy goście jej potrzebują - nawet w środku nocy. Kuchnia ma dodatkowe godziny szczytu, pokrywające się z zapotrzebowaniem klientów. Dlatego musieliśmy zainstalować rozwiązanie, które z łatwością zaspokoi obciążenia szczytowe między godziną 9 a 22" tłumaczy Rolf Wende. Szybko podjęto decyzje na korzyść stacji TacoTherm Fresh Peta X, również na podstawie rekomendacji Novis AG, która miała dobre doświadczenia z tym rozwiązaniem przy innych projektach. Moduł ten może ogrzać 80 litrów wody na minutę w warunkach 70/50 (temperatura zasilania 70 °C, temperatura wody użytkowej 50°C). "Dla głównego budynku musi być dostępna znacznie większa ilość podgrzanej wody pitnej niż może to zapewnić indywidualna stacja. Z tego powodu zaprojektowaliśmy kaskadę 4 stacji TacoTherm Fresh Peta X“ – dodaje Rolf Wende.

Rozwiązania firmy Taconova zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju

W głównym budynku znajduje się 40 pokoi hotelowych i restauracja, które są zaopatrywane w ciepłą wodę użytkową przy pomocy stacji firmy Taconova. Kluczowe było zastosowanie rozwiązań, pozwalających pokryć zapotrzebowanie szczytowe np. w czasie przed kolacją, kiedy kuchnia i goście zużywają jednocześnie najwięcej wody (zdjęcia Hotel Valsana/Xandra M. Linsin).

 

Kaskadowanie w celu zapewnienia wydajnej pracy

 

Kaskada łączy w sobie wydajność czterech stacji, dzięki czemu można uzyskać maksymalnie 304 l/m gorącej wody użytkowej o temperaturze 60°C i temperaturze początkowej 70°C. "Aby zapewnić szczególnie efektywne działanie kaskady, postanowiliśmy nie montować pompy obiegowej na zewnątrz dla wszystkich stacji, lecz zainstalować ją w jednym systemie. Mamy więc stację nadrzędną i trzy podległe." wyjaśnia Martin Stapfer, Manager Obsługi Klienta w Taconova Group AG. Oznacza to, że stacja z pompą cyrkulacyjną pracuje przez cały czas, a pozostałe są włączane w zależności od potrzeb. Aktywacja ta jest kontrolowana indywidualnie w oparciu o procent mocy pompy wytwarzającej ciepłą wodę. Jeśli moc na stacji głównej wynosi powyżej 60% przez 15 sekund, włącza się druga stacja. Jeśli i tutaj limit zostanie przekroczony przez 15 sekund, używana jest trzecia stacja i tak dalej. Oprogramowanie może być używane do regulacji zarówno wartości procentowych mocy, jak i maksymalnego czasu trwania. "Ta optymalizacja zapewnia, że pokoje hotelowe i kuchnia są zawsze zaopatrywane w wystarczającą ilość świeżej wody. Ponadto ustawienie niższej prędkości obrotowej pompy głównej zapewnia regularne korzystanie z czwartej stacji" tłumaczy Martin Stapfer.

Kaskadowanie w celu zapewnienia wydajnej pracy

Martin Stapfer, Manager Obsługi Klienta w Taconova Group AG (z lewej) i Rolf Wende, dyrektor zarządzający firmy Novis Energy AG sprawdzają poczwórną kaskadę, która zaopatruje w ciepłą wodę główny budynek hotelu (zdjęcia Taconova Group AG/ Urs Homberger).

 

Optymalne zaopatrzenie w ciepłą wodę dla całego kompleksu

 

Oprócz poczwórnej kaskady w głównej części hotelu, stacje TacoTherm Fresh Peta X zostały również wykorzystane w innych miejscach. W budynku „Haus Ciara” znajduje się dziewięć apartamentów oraz 800 m² powierzchni SPA z basenem relaksacyjnym i światem saun. Obszary te są również zasilane przez kaskadę, w której zastosowano dwa połączone systemy. Podobny układ pracuje też w części „Haus Montagna”.

Rozwiązania firmy Taconova zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju

 Również strefa wellness o powierzchni 800 m² z basenem i światem saun, jest zaopatrywana w wodę przez kaskadę TacoTherm Fresh Peta X (zdjęcia Hotel Valsana/Urs Homberger).

Hala tenisowa z sześcioma prysznicami ma stosunkowo niższe i bardziej selektywne zapotrzebowanie, więc zainstalowano tu pojedynczą stację TacoTherm Fresh Peta X. Oprócz wysokiej wydajności kaskadowej moduły Taconova oferują również inne zalety techniczne. Płytowy wymiennik ciepła gwarantuje wysoką wydajność transferu przy niskich stratach ciśnienia oraz niską temperaturę powrotu wody grzewczej do zbiornika buforowego. Ponadto, elektroniczny system sterowania określa i przechowuje ilość ciepła zużywanego do rejestrowania różnicy temperatur i danych o przepływie objętościowym. Na korzyść rozwiązań Taconova przemawiały również zalety montażowe. "Wszystkie elementy wyposażenia i komponenty są w pełni zmontowane i gotowe do podłączenia przewodów, co znacznie ułatwiło nam instalację. W stacji głównej ze zintegrowaną pompą obiegową musieliśmy ustawić wartości tylko raz, a wszystkie parametry zostały przeniesione do innych modułów" mówi Rolf Wende "Współpraca z Taconova była przebiegała wzorowo. Firma była tam, by nas wspierać. Kolejną zaletą jest to, że stacje ciepłej wody są rozwijane w Szwajcarii, co gwarantuje wysoki poziom wiedzy specjalistycznej. Świadczy o tym m.in. fakt, że stacje od razu pracowały doskonale przy pełnym obciążeniu" dodaje. Również Martin Stapfer jest bardzo zadowolony z efektów projektu. "Hotel Valsana jest wspaniałym obiektem, z którego jesteśmy bardzo dumni, ponieważ nasze stacje TacoTherm Fresh Peta X są tu używane we wszystkich aspektach. Hotel działa od grudnia 2017 roku i przez ten czas nie było ani jednego problemu z uzdatnianiem świeżej wody.

Optymalne zaopatrzenie w ciepłą wodę dla całego kompleksu

Cztery stacje TacoTherm Fresh Peta X połączone w kaskadę są w stanie bez problemu zapewnić wystarczającą ilość świeżej ciepłej wody nawet w godzinach szczytu (zdjęcia Taconova Group AG/ Urs Homberger).


Budynek „Haus Ciara“ z dziewięcioma apartamentami i dużą strefa SPA jest zaopatrywany w ciepłą wodę użytkową przez podwójną kaskadę stacji TacoTherm Fresh Peta X (zdjęcia Taconova Group AG/ Urs Homberger).

Kontakt w sprawie produktów:

Taconova Polska Sp z o.o.
tel. 61 2278421
www: www.taconova.pl
www.taconova.com
mail: wyślij wiadomość


Zobacz także
Czy warto stosować magnetyzery? Opinie użytkowników

Czy warto stosować magnetyzery? Opinie użytkowników

Magnetyzery Ecomag to nakładkowe i bezprądowe urządzenia stosowane w instalacjach... ¬ więcej...

 
Rozwiązania firmy Taconova zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju

Rozwiązania firmy Taconova zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju

Zrównoważony rozwój, technologie przyszłości oraz dbanie o komfort... ¬ więcej...

 
Przegląd popularnych filtrów do wody - odwrócona osmoza

Przegląd popularnych filtrów do wody - odwrócona osmoza

Filtracja wody w domu to temat bardzo aktualny, ale wciąż nieco bagatelizowany. Zazwyczaj,... ¬ więcej...

 
All rights reserved © 2004-2019 instalacjebudowlane.pl      |      Powered by strony www introNet