gorące tematy
tagi
partnerzy w dziale

Geberit     KOLO  

logo VABO   Werit

Ferdom     Akra

Pipelife   Roth Polska

Grupa ArmaturaSanSwiss

Gamrat    

   Nibco

Invena     logo Wilo

Intersoft    

CED'OR   

SFA Poland Sp. z o.o.   Setma

znajdź fachowca

Aquaphor


Czy miękkość wody naprawdę ma znaczenie?

aktualizacja: 16-05-2019, 10:47 – artykuł promocyjny


Woda to podstawowy składnik naszego codziennego funkcjonowania. Używamy jej do wszystkiego, jest częścią naszego ciała i trudno sobie wyobrazić, by mogło jej zabraknąć. Jaka woda jest zatem najlepsza, co musimy o niej widzieć i jakie parametry znać? I czy problem twardości rzeczywiście ma aż tak duże znaczenie? 

 

Woda wodzie nie jest równa

 

Czysta woda ma wzór H2O — zna go każdy, kto miał chemię w szkole. Jednak woda, z którą mamy do czynienia na co dzień posiada w swoim składzie dodatkowe pierwiastki i mikroelementy — jedne są bardzo pożądane i dobre, inne mogą być powodem do zmartwienia. Chodzi tu głównie o te minerały, które są potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania (np. magnez, sód, potas) oraz składniki przyczyniające się do powstawania osadów zwanych kamieniem. I to właśnie ich bilans decyduje o twardości wody.

Woda wodzie nie jest równa - czy woda twarda nadaje się do spożycia

W zależności od twardości wody zmieniają się walory smakowe przygotowywanych na jej bazie napojów oraz posiłków.

Woda pochodząca z wodociągów spełnia wszelkie normy i jest w pełni bezpieczna do spożycia przez ludzi. Na początku swojej drogi jest ona odpowiednio uzdatniona. Zaraz po wpuszczeniu do instalacji zaczyna się jej długa droga, podczas której musi przemierzyć setki kilometrów rur, które wykonane są ze stali, ołowiu i PCW, a gdzieniegdzie z materiałów z dodatkiem azbestu. Odkręcając nasz kran, nie wiemy jaka woda z niego wypływa. Wodociągi nie mogą zagwarantować, że woda docierająca do gospodarstw domowych nadal będzie tej samej jakości.

 

Co to znaczy, że woda jest twarda?

 

Twardość to jeden z parametrów opisujących jakość wody. Decyduje o niej stężenie soli wapnia i magnezu. Obok smaku, zapachu i barwy stanowi podstawę klasyfikacji wody. Dobra woda musi spełniać wiele norm, w tym również te pod kątem twardości. Woda miękka to rzadkość w polskich warunkach. Cieszą się nią głównie mieszkańcy niektórych terenów podgórskich. W pozostałych regionach występuje woda twarda przechodząca w bardzo twardą oraz woda średnio twarda.

Co to znaczy, że woda jest twarda?

Parametry wody są różne w poszczególnych regionach Polski

 

 

Dlaczego nie lubimy twardej wody?

 

Twarda woda to określenie, które wywołuje niepokój. Martwimy się o nasze urządzenia AGD. Jest ona bowiem wrogiem ekspresów do kawy, żelazek, czajników oraz garnków. Taka woda źle wpływa również na walory smakowe — herbata jest mętna, jej smak staje się cierpki, a napar słabo się zaparza. Za jej sprawą zmniejsza się intensywność smaku dań i napojów. Mięsa i warzywa gotowane w twardej wodzie muszą być dłużej poddawane obróbce.

Dlaczego nie lubimy twardej wody?

Zmiękczona woda to wiele korzyści — zdrowie, smak, oszczędności

Spożywanie twardej wody to przede wszystkim zagrożenie dla naszych nerek. Najbardziej niekorzystna jest dla niemowląt i dzieci oraz osób z predyspozycjami do kamieni układu moczowego. Regularne picie tylko takiej wody to prosta droga do nadciśnienia tętniczego, czy schorzeń stawów. Do tego zwiększa się także ryzyko rozmaitych reakcji alergicznych.

 

Twarda woda gorzej zwilża, dlatego trudniej jest za jej pomocą czyścić powierzchnie zabrudzone. Wymaga także stosowania większych ilości środków czyszczących i piorących. Jest to też poważny problem techniczny, gdyż w trakcie procesów związanych z ogrzewaniem wody dochodzi do powstawania tzw. kamienia kotłowego, który obniża sprawność urządzeń grzewczych i może prowadzić do częstszych awarii.

 

Miękkość wody — jak ją osiągnąć?

 

Okazuje się, że aby cieszyć się wodą miękką i bezpieczną nie trzeba wcale wielkich zmian i inwestycji. Już zwykły dzbanek filtrujący jest w stanie poradzić sobie z największymi zagrożeniami, jeśli chodzi o spożycie wody prosto z kranu, również tej surowej, czyli bez gotowania. Filtry dzbankowe są w stanie zmniejszyć również twardość wody. To najprostszy i najtańszy sposób zmiękczania wody do spożycia. Jeden filtr starcza nam na około miesiąc, trzeba jednak pamiętać, że jest to uzależnione od stopnia twardości. W rejonach z bardzo twardą wodą konieczna może być częstsza wymiana filtrów. Jeden wymienny filtr Dafi zapewni z powodzeniem nawet do 200 litrów wysokojakościowej wody.

 

Dobre filtry gwarancją wysokiej jakości wody

 

Filtry do wody powinny pochodzić z pewnego źródła. Nie warto ryzykować, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Przy zakupie nowego filtra należy zwrócić uwagę na etykietę, oznaczony na niej kraj produkcji oraz posiadanie niezbędnych atestów. Filtry Dafi spełniają wszystkie kryteria, dzięki czemu mamy pewność, że przygotowana woda będzie zawsze smaczna i zdrowa.

Dobre filtry gwarancją wysokiej jakości wody

Filtrowanie wody kranowej pozbawia ją uciążliwego kamienia kotłowego. Odczujemy to my oraz nasze urządzenia AGD.



Kontakt w sprawie produktów:

FORMASTER S.A.
tel. 41 346 48 00, 41 345 04 01, 800 703 048
www: dafi.pl
mail: wyślij wiadomość


Zobacz także
Stacje świeżej wody Taconova w farmie krewetek

Stacje świeżej wody Taconova w farmie krewetek

Krewetki to jedne z ulubionych owoców morza ludzi na całym świecie. Aby jednak... ¬ więcej...

 
Zapobieganie osadom i korozji w instalacjach wodociągowych

Zapobieganie osadom i korozji w instalacjach wodociągowych

Dozator-Zmiękczacz FD406 marki „FERDOM” to preparat, który stanowi... ¬ więcej...

 
Czy miękkość wody naprawdę ma znaczenie?

Czy miękkość wody naprawdę ma znaczenie?

Woda to podstawowy składnik naszego codziennego funkcjonowania. Używamy jej do wszystkiego,... ¬ więcej...

 
All rights reserved © 2004-2019 instalacjebudowlane.pl      |      Powered by strony www introNet