Jak pozbyć się posmaku chloru z wody

aktualizacja: 25-04-2019, 10:11 – artykuł promocyjny


Smaczna woda z kranu to przede wszystkim woda bez posmaku chloru. W jaki sposób możemy się go pozbyć? Warto pamiętać, że chlorowanie to najtańsza i najbardziej powszechna metoda uzdatniania wody, stosowana we wszystkich stacjach wodociągowych, ale też wszędzie tam, gdzie korzysta z niej duża ilość osób, np. na basenach. System ten jest skuteczny, jednak jego efektem jest też gorszy smak i specyficzny zapach wody. Można sobie poradzić z tym problemem za pomocą filtrów przepływowych Dafi, które usuwają zanieczyszczenia mechaniczne, niektóre metale ciężkie i chlor, a także zmiękczają wodę kranową. Z zapachem i posmakiem chloru poradzą sobie również mniejsze rozwiązania, takie jak dzbanki oraz butelki filtrujące Dafi. W ofercie znajdziemy wiele modeli, które są w stanie sprostać nawet najbardziej wygórowanym oczekiwaniom.
 

Jak pozbyć się posmaku chloru z wody - dzbanki filtrujące wodę kranową

fot.: Dzbanek filtrujący powinien znaleźć się w każdej kuchni, dzięki czemu zyskamy pewność, że spożywana woda będzie smaczna

 

Dzbanki filtrujące doskonale sprawdzają się jako element filtrowania wody do spożycia, ale ich nowoczesny wygląd sprawia, że mogą pełnić również rolę naczynia do jej serwowania. W ofercie Dafi znajdziemy m.in. szklane dzbanki filtrujące oraz specjalne butelki, dzięki którym czystą i świeżą wodę możemy mieć zawsze przy sobie.

fot.: Filtr Dafi Standard oczyszcza wodę kranową z chloru i jego pochodnych, a także odpowiednio zmiękcza ją, dzięki czemu napoje mają wyrazisty smak, a na powierzchni herbaty nie tworzy się osad.

 

Woda kranowa bez smaku chloru...

 

Trzeba pamiętać, że gotowanie wody nie wpływa na jej skład chemiczny, dlatego do pozbycia się zapachu i smaku chloru konieczne jest zastosowanie filtrów. To najlepszy sposób, by kranówką zastąpić wodę butelkową oraz cieszyć się smakiem potraw bez charakterystycznej domieszki chloru. Taka woda spełnia kryteria wody pitnej i może być spożywana bez dodatkowej obróbki. Filtry optymalizują ją również pod względem zapachu.

 

WAŻNE! Stosowane w wodzie kranowej dawki chloru są bezpieczne dla naszego zdrowia i choć gwarantują czystość mikrobiologiczną wody wodociągowej, to z pewnością nie należą do przyjemnych w smaku ani zapachu. Warto jednak pamiętać, że po przefiltrowaniu woda powinna być spożyta w ciągu 12 godzin. Gwarantuje to jej świeżość i smak.

 

Poprzez filtrowanie usuwane są również inne związki znajdujące się w wodzie. Czynność tę powinniśmy wpleść w nasz codzienny rytuał i śladem wielu innych państw dobrze rozwiniętych używać tak przygotowanej wody zarówno do bezpośredniego spożycia, jak również do gotowania. Zmiana nawyków wcale nie musi być trudna, gdyż na rynku mamy dostęp do szerokiej gamy filtrów i urządzeń dedykowanych do tego celu.

 

WAŻNE!  Filtry Dafi nie demineralizują wody, dzięki czemu picie kranówki pozwala dostarczyć naszemu organizmowi potrzebnych pierwiastków i mikroelementów.

 

Woda dostarczana przez wodociągi stale poddawana jest uzdatnianiu i kontroli, co gwarantuje jej dobrą jakość. Jednakże przebywa setki kilometry rur, by finalnie trafić do naszych kranów. Wodociągi nie mogą zagwarantować, że woda docierająca do gospodarstw domowych nadal będzie tej samej jakości. Na ratunek przychodzą filtry przepływowe.

Montuje się je pojedynczo lub w dowolnej konfiguracji pozwalającej zadbać o nasze indywidualne potrzeby. Zakłada się je bezpośrednio na rurze doprowadzającej wodę. Dedykowane są zarówno do instalacji w domach, jak i w mieszkaniach. Maksymalną skuteczność filtrującą uzyskuje się montując filtr polipropylenowy na początku i końcu każdej konfiguracji, a zaleca się punktowe rozmieszczenie filtrów, np. koło zmywarki, pralki, umywalki. Filtry przepływowe można montować w pionie lub poziomie.


Filtry przepływowe montuje się pojedynczo lub w dowolnej konfiguracji pozwalającej zadbać o nasze indywidualne potrzeby. Zakłada się je bezpośrednio na rurze doprowadzającej wodę. Dedykowane są zarówno do instalacji w domach, jak i w mieszkaniach. Maksymalną skuteczność filtrującą uzyskuje się montując filtr polipropylenowy na początku i końcu każdej konfiguracji, a zaleca się punktowe rozmieszczenie filtrów, np. koło zmywarki, pralki, umywalki. Filtry przepływowe można montować w pionie lub poziomie.

Jak pozbyć się posmaku chloru z wody - filtry przepływowe z aktywnym węglem

fot.: Filtry przepływowe Dafi można montować w dowolnej konfiguracji. Na początku i końcu każdej z nich zalecane jest stosowanie filtra mechanicznego.

Pierwszy filtr to wkład polipropylenowy (filtr mechaniczny), który usuwa piasek, drobne zawiesiny, produkty korozji, zanieczyszczenia wymywane z powierzchni instalacji hydraulicznych, tłuszcze. Dalej znajduje się filtr węglowy, który sprawia, że woda pozbawiona jest chloru i jego związków oraz zanieczyszczeń organicznych. Poprawia też smak, zabarwienie i zapach wody. Filtr z żywicą jonowymienną zmiękcza wodę usuwając jony odpowiedzialne za jej twardość. Filtr azotanowy został opracowany do usuwania azotanów z wody pitnej. Najczęściej stosuje się go przy własnych ujęciach wody ze studni.

Kontakt w sprawie produktów:

FORMASTER S.A.
tel. 41 346 48 00, 41 345 04 01, 800 703 048
www: dafi.pl
mail: wyślij wiadomość


Zobacz także
Jaki okap kuchenny wybrać? Poradnik przed zakupem

Jaki okap kuchenny wybrać? Poradnik przed zakupem

Mnogość dostępnych na rynku okapów może przytłoczyć. Jaki okap... ¬ więcej...

 
Standard WT 2021 - wymagania, warunki techniczne

Standard WT 2021 - wymagania, warunki techniczne

WT 2021 to określenie dotyczące nowych wymagań stawianych budynkom, które... ¬ więcej...

 
Jak pozbyć się posmaku chloru z wody

Jak pozbyć się posmaku chloru z wody

Smaczna woda z kranu to przede wszystkim woda bez posmaku chloru. W jaki sposób... ¬ więcej...

 
All rights reserved © 2004-2019 instalacjebudowlane.pl      |      Powered by strony www introNet