Aquaphor


Jak zmniejszyć twardość wody?

aktualizacja: 13-03-2018, 09:43 – artykuł promocyjny


Zmiękczenie wody oznacza usunięcie z wody soli twardych (jonów wapnia i magnezu) lub znaczące obniżenie ich stężenia. Czynność ta jest wykonywana w celu ochrony sprzętu AGD lub ciepłowniczego przed awarią, powstrzymania tworzenia się osadu w czajniku i innych szkodliwych dla sprzętu i zdrowia skutków twardości.

 

twarda wodatwarda woda

 

Wybór sposobu walki z twardością zależy od najważniejszego problemu. Od tego, jakich nieprzyjemności chcemy uniknąć i w jakim celu będziemy używać miękkiej wody:
 

  • Zmiękczenie wody pitnej

Jeżeli masz już dosyć osadów w czajniku i filiżance, jeśli przeszkadza ci oleisty kożuch w herbacie. Jeżeli zależy ci na żywotności czajnika lub ekspresu do kawy.
 

  • Zmiękczenie wody do celów higienicznych

Jeżeli zależy ci na pokonaniu uczucia suchości po kąpieli oraz uniknięciu podrażnienia skóry bez użycia dużej ilości kosmetyków. Jeżeli chcesz myć się wodą bezpieczną dla zdrowia skóry i włosów.
 

  • Zmiękczenie wody, używanej przez sprzęt gospodarstwa domowego.

Jeżeli chcesz zabezpieczyć pralkę i zmywarkę przed awarią i jeśli chcesz używać mniej środków chemicznych.

Dla każdego z tych celów przydatny jest odmienny sposób uzdatniania wody. Przykładowo, filtry polifosfatowe lub chemia gospodarcza o wysokim stopniu kwasowości będą odpowiednie do ochrony dużego sprzętu AGD, lecz nie nadadzą się do oczyszczania wody pitnej.

 

 

Domowe sposoby uzdatniania wody

 

Wszystkie tak zwane "proste domowe sposoby zmiękczenia" nie pozbawiają wody soli twardości, a jedynie nieznacznie obniżają ich koncentrację. Odstawianie wody i wrzucanie do niej kawałeczków krzemienia teoretycznie działa, lecz na tyle wolno i nieefektywnie, że można umrzeć z pragnienia, zanim się doczekasz skutecznego działania.

Dostępne domowe sposoby zmiękczenia wody, które mają rację bytu:
 

  • Do wody pitnej – zagotowanie

Podczas nagrzewania część soli zamienia się w osad. W ten sposób otrzymujemy osad w czajniku, niezbyt smaczną herbatę i tylko nieco zmiękczoną wodę. Zagotowanie jest odpowiednim rozwiązaniem zmiękczenia wody dla żelazka parowego. Jeżeli nie żal nam wyrzucać czajnika. Jednakże dla człowieka ciepła woda z kranu nie jest odpowiednia. Gotowanie zabija większość bakterii (ale nie wirusów), jednak szkodliwość związków chloroorganicznych spowodowana gotowaniem tylko się nasili. Związki chloroorganiczne stanowią czynniki rakotwórcze, które często spotykamy w wodzie z kanalizacji.

 

  • Do sprzętów AGD – stosowanie chemii gospodarczej na bazie kwasów

To efektywny sposób. Jednakże nawet najlepsze kupne środki i dodatki przede wszystkim nie zmiękczają wody, ale po prostu nie pozwalają solom osadzać się i szkodzić elementom grzewczym. Metoda ta jest odpowiednia dla zmywarki i pralki, z kolei ochrona ekspresu do kawy za pomocą takich środków nie przyniesie pożądanych rezultatów. Takich środków nie można dodawać do kontaktu z wodą pitną. Pozostaje jedynie częstsze oczyszczanie (odwapnianie) ekspresu do kawy lub zmiękczanie wody filtrami do wody pitnej.

 

  • Do zmiękczenia wody na cele higieniczne - Brak dostępnych "domowych" sposobów

Podczas kąpieli pod prysznicem czy kąpieli w wannie potrzebujemy dużej ilości wody pod odpowiednim ciśnieniem - dlatego nie obędziemy się bez specjalnego sprzętu do uzdatniania wody. Jedynie filtry wstępne, duże filtry narurowe lub stacje uzdatniania wody mogą zapewnić komfortowe użytkowanie.

 

 

Zmiękczenie wody przy pomocy filtrów i specjalnych systemów uzdatniania

 

Do wody pitnej, która zostanie przeznaczona do gotowania, do czajnika oraz ekspresu do kawy używa się następujących rodzajów filtrów:

 

  • Filtry odwróconej osmozy – inaczej zwane RO – ang. Reverse Osmosis

Całkowicie pozbawiają wodę soli twardości oraz wszystkich szkodliwych zanieczyszczeń a nas - problemów z osadem. Aby woda mimo wszystko miała smak, do filtra odwróconej osmozy należy dodać mineralizator który zawiera magnez, który normalizuje pH wody. Główną część takiego filtra stanowi membrana osmotyczna, która działa prze okres do 1,5 roku. Należy jednak pamiętać aby dwa razy w roku wymieniać wkłady wstępnego oczyszczania wody oraz raz na rok – mineralizator dla zachowania doskonałych parametrów smakowych wody.

 

  • Filtry przepływowe – podzlewozmywakowe lub narurowe

Nie nadają się do walki z twardością. Ich głównym zadaniem jest usuwanie osadów – wkładami z polipropylenu oraz zanieczyszczeń rozpuszczonych w wodzie – wkładami z aktywnego węgla. Filtry takie usuwają piach, muł, rdzę oraz chlor, fosfor, żelazo ołów, rtęć, miedz itp. Niektóre filtry posiadają również właściwości bakteriostatyczne oraz wkłady zmiękczające. W takim filtrze zamontowany jest dodatkowy wkład z żywicą jonowymienną w środku, która zamienia jony soli wapnia i magnezu na nieszkodliwe jony sodu.

 

  • Filtry przepływowe – podzlewozmywakowe lub narurowe - zmiękczające

 Pomimo możliwości regeneracji zwykłą solą kuchenną nadają się tylko do wody o niskiej i średniej twardości. Aby utrzymać jakość wody należy regularnie wymieniać wkład zmiękczający lub często go regenerować. W bardzo twardej wodzie czynność ta może być potrzebna niemalże co tydzień a po uzdatnieniu woda może stać się gorzka w smaku. Dzieje się to dlatego, że filtr oddaje dużo sodu do wody, w której jest wysoka koncentracja soli twardości.

 

  • Dzbanki filtrujące

Praktycznie nie zmiękczają wody. "Zmiękczające" dzbanki nadają się tylko do wody o niskiej i średniej twardości. Wkłady filtrujące należy wymieniać jeszcze częściej niż wymienne wkłady w przepływowym filtrze.

 

  • Systemy oczyszczania i zmiękczania wody w całym domu, służące do ochrony dużego sprzętu AGD
     
  • Do mieszkania w bloku odpowiednie będą zmiękczacze kompaktowe, na przykład najmniejsze produkty serii Waterboss. W kuchni oraz łazience przed wężem wody do zmywarki lub pralki można zamontować niewielkich rozmiarów filtr zmiękczający typu Stiron.
     
  • W celu zmiękczenia wody w większym domu należy wybrać system na podstawie szczegółowej analizy wody przeprowadzonej przez sanepid. Badanie takie pozwoli na określenie właściwości wody zasilającej, które pozwolą na zaprogramowanie stacji uzdatniającej wodę. W celu poprawnej konfiguracji oraz instalacji stacji które odżelaziają, odmanganiają oraz zmiękczają wodę należy skonsultować się ze specjalistą.

 

 

Wnioski. Jaką metodą najlepiej jest zmiękczać wodę?

 

Najlepiej jest zmiękczać wodę filtrami i specjalnymi systemami oczyszczania wody, dlatego że usuwają one nie tylko skutki, ale samą przyczynę - sole twardości zawarte w wodzie. Najlepszym rozwiązaniem dla wody pitnej jest filtr odwróconej osmozy. W celu zmiękczenia wody w łazience i kabinie prysznicowej oraz w celu wstępnego oczyszczenia wody, która ma być następnie filtrowana dzbankiem potrzebujemy specjalnego sprzętu, który pomogą nam wybrać specjaliści w dziedzinie kliku metod i poziomów filtracji.
 

Kontakt w sprawie produktów:

Aquaphor Poland Sp. z o.o.
tel. +48 22 870 24 32
www: aquaphor.pl
mail: wyślij wiadomość


Zobacz także
Zapobieganie osadom i korozji w instalacjach wodociągowych

Zapobieganie osadom i korozji w instalacjach wodociągowych

Dozator-Zmiękczacz FD406 marki „FERDOM” to preparat, który stanowi... ¬ więcej...

 
Czy miękkość wody naprawdę ma znaczenie?

Czy miękkość wody naprawdę ma znaczenie?

Woda to podstawowy składnik naszego codziennego funkcjonowania. Używamy jej do wszystkiego,... ¬ więcej...

 
Bezpieczne uzdatnianie wody z magnetyczną nakładką - oceny SANEPID

Bezpieczne uzdatnianie wody z magnetyczną nakładką - oceny SANEPID

Woda to podstawowa substancja gwarantująca życie na Ziemi. Musi być czysta i odpowiedniej... ¬ więcej...

 
All rights reserved © 2004-2019 instalacjebudowlane.pl      |      Powered by strony www introNet